poniedziałek, lipca 17, 2006

Dżem z jagód

Pryepis ten dotyczy większości owoców ;)

2kg jagód
1kg cukru żelatynowego

Owoce obieramy z ogonków, myjemy i wsypujemy do garnka razem z cukrem, mieszamy dokładnie powoli gotując na małym ogniu, nie dopuszczając do gwałtownego wrzenia. Cały czas mieszamy, do momątu uzyskania konsystącji dżemu. Przekładamy do słoików i wekujemy.

UWAGA!!!
Chronić przed dziećmi!
Nie należy jeść za dużo dżemu, poniewarz np. z bzu czarnego (Sambucus nigra) działa napotnie, moczopędnie i przeczyszczająco, a borówka czernica (Varccinum myrtillus) pospolicie nazywana jagodę urzywana jest przeciwbiegunkowo i przeciwrobaczo.

Pamiętać musimy, że karzde pożywienie jest lekarstwem i trucizną, za dużo szkodzi tak jak i niedostatek.