Dżem z jagód
Pryepis ten dotyczy większości owoców ;)
2kg jagód
1kg cukru żelatynowego
Owoce obieramy z ogonków, myjemy i wsypujemy do garnka razem z cukrem, mieszamy dokładnie powoli gotując na małym ogniu, nie dopuszczając do gwałtownego wrzenia. Cały czas mieszamy, do momątu uzyskania konsystącji dżemu. Przekładamy do słoików i wekujemy.
UWAGA!!!
Chronić przed dziećmi!
Nie należy jeść za dużo dżemu, poniewarz np. z bzu czarnego (Sambucus nigra) działa napotnie, moczopędnie i przeczyszczająco, a borówka czernica (Varccinum myrtillus) pospolicie nazywana jagodę urzywana jest przeciwbiegunkowo i przeciwrobaczo.
Pamiętać musimy, że karzde pożywienie jest lekarstwem i trucizną, za dużo szkodzi tak jak i niedostatek.
2kg jagód
1kg cukru żelatynowego
Owoce obieramy z ogonków, myjemy i wsypujemy do garnka razem z cukrem, mieszamy dokładnie powoli gotując na małym ogniu, nie dopuszczając do gwałtownego wrzenia. Cały czas mieszamy, do momątu uzyskania konsystącji dżemu. Przekładamy do słoików i wekujemy.
UWAGA!!!
Chronić przed dziećmi!
Nie należy jeść za dużo dżemu, poniewarz np. z bzu czarnego (Sambucus nigra) działa napotnie, moczopędnie i przeczyszczająco, a borówka czernica (Varccinum myrtillus) pospolicie nazywana jagodę urzywana jest przeciwbiegunkowo i przeciwrobaczo.
Pamiętać musimy, że karzde pożywienie jest lekarstwem i trucizną, za dużo szkodzi tak jak i niedostatek.
0 Comments:
Prześlij komentarz
<< Home