Elegancki obiadek dla dwóch osób “nie upuść talerza”;)
Warto przeczytać calość-pokazuję tu sztuczki ;)
SKLADNIKI:
1. 3 średnie cebule
2. główka czosnku
3. 200gr miesa mielonego
4. 2 średnie bakłażany
5. 2 średnie pomidory
6. 2 MAŁE POMIDORKI
7. olej słonecznikowy
8. 1 jajko
9. oliwa z oliwek
10. sól
11. 4 garście ryżu białego mieszanego z dzikim
dwie cebule : odkorić koniec, zostawiając ogonek do trzymania, obrać ze skórki, przekroić na pół, umyć w zimnej wodzie cebulę i nóż (zapobiegnie to pieczeniu oczu), karzdą część na desce przekroić na pół i pokroić w plasterki.
Pół glowki czosnku: odzielić ząbki, karzdy zgnieść w palcach żeby wygodnie obrać ze skórki, odciąć brązową koncowke i pokroić w talarki.
Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy i włożyc cebulę i czosnek pozostawiając do momętu w którym cebula bedzie szklista a kilka kawałków przypieczonych na brazowo i wtedy dolać wody tak żeby cebula rozplynęła się na patelni i woda zabarwiła się na brązowo. Poczekać aż woda wyparuje i cebula znowu się lekko przychwyci do dna. 3/5 przełożzć do małego rondelka w którym przyżadzimy sos i odstawiamy., a resztę na patelni solimy do smaku, znowu dolewamy wody, i czekamy aż wyparuje i sie przychwyci i tak kilka razy, aż zmieni sie w papke o lekko słodklim smaku. Odstawiamy,
2 pomidory: myjemy w letniej wodzie, odrywamy szypółki, przekrawamy na cztery i wykrawamy twarde części ze srodka przy szypółce. Karzdą cząstkę przekrawamy jeszcze raz na pół i delikatnie odkrawamy skórke. Kroimy na małą kostkę i dodajemy do cebuli w radelku na sos i gotujemy dolewajac wody do mometu, w którym zmienią się w pastę. Odstawiamy.
Do cebuli na patelni dodajemy mięso i rozdrabniamy dokładnie mieszając składniki, kiedy zbrązowieje przekładamy na glęboki talerz.
Dwa bakłażany myjemy w letniej wodzie, odkrawamy szypułkę I końcówkę, skrawamy pierwszy pasek skórki a całego bakłażana kroimy w plastry o gróbosci2-3 milimetrów uwarzając aby z ostatniego plastra skroić wierzchnią warstwę skórki.
Jedno jajko myjemy urzywając soli i ciepłej wody I wbijamy do miesa z cebulą. Mieszamy dokładnie do uzyskania farszu.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, kładziemy kilka pierwszych plastrów skrecając płomien na mniejszy, czekając, aż się delikatnie przysmarzą z obu stron.
Na drógiej patelni gotujemy wodę z odrobiną oleju I kładziemy w niej przypieczone bakłażany. Czekamy aż rozmiekną, bakłażan robi sie szklisty- nie widac białego miąszu.
Przekładamy miękkie plastry na płaski tależ I w karzdym na krótszym brzegu kładziemy farsz mięsny I zwijamy w małe roladki. Delikatnie ukladamy je w naczyniu zaroodpornym.
Kiedy wszystkie plastry bakłażana są zwinięte I ułożone w naczyniu, zlewamy do nich resztę tłuszczu z patelni.
Jedną cebulę obieramy ze skórki, ścinamy oba końce I kroimy na ćwiartki. Wkladamy do roladek.
Dwa małe pomidorki kroimy na cztery, odkrawamy twarde środki przy szypółce I bez obierania skórki wkładamy do roladek.
Dwa duże ząbki czosnku obieramy ze skórki, odkrawamy koncówke I kroimy na talarki, które ukladamy na roladkach.
Calość posypujemy solą (lepiej za mało niż za dużo) I roladki polewamy oliwą z oliwek.
UWAGA: mozemy dołożyć terz inne warzywa takie jak ziemniaki, brokuły, fasolke, zielony groszek..itp.
Rozgrzewamy piekarnik do 220•C I wkladamy naczynie z roladkami przykyte pokrywką od kompletu lub folią aluminiową, na okolo 15 minut.
Resztę mięsa z farszu dodajemy do sosu I gotujemy, dwa razy dolewając wody.
Cztery garście ryżu wrzucamy do rondla I kilka razy myjemy mieszając w ciepłej wodzie I dolewając czystą I odlewając brudną.
W czajniku gotujemy wodę I wlewamy do ryżu trzy razy tyle ile jest ryzu (okolo dwóch szklanek) stawiajac na ogniu. Dodajemy 4 lyżki stołowe oliwy z oliwek, I małą łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Kiedy woda wyparuje dolewamy 4 lłyżki oliwy z oliwek I gotujemy jeeszcze 5 min pod przykryciem po czym gasimy ogień, mieszamy I zostawiamy aby ryż zmiękł w srodku.
Po piętnastu minutach wyciągamy naczynie z piekarnika, podgrzewamy sos.
JAK PODAWAC, CZYLI DEKORACJA TALERZA, CZYLI ARCYDZIELO NA TALERZU ☺
Wyszukujemy w kredęsie szklaneczki o ciekawym kształcie, małe miseczki, lub kieliszki.
Nalewamy odrobinę oliwki z oliwek I smarujemy dokładnie ścianki szklaneczek.
Luźno nakładamy do nich ryż I ubijając na końcu wyrównujemy do ścianek.(nie za mocno ☺)
Na stojące szklanki kładziemy tależe I obracamy. Opukujemy delikatnie szkło, nie zdejmując go jednak dopuki nie ułożymy calej kompozycji ;)
Delikatnie dwoma łyżkami po kolei wyjmujemy z osobna karzdą roladkę pozwalając uprzednio obcieknąć im z tłuszczu I uwarzając aby nie spadł czosnek, promieniście układamy trzy koło szklanki
Na zewnątrz dwie cwiartki cebuli.
Między nimi dwa kawałki pomidora, lub inne warzywa.
Kolejne dwie z prawej strony pierwszych roladek I obok kolejne pomidorki. ☺
Dookola szklanki kladziemy gesty sos ☺
Delikatnie kolejny raz opukujemy szklaneczki I sciągamy z gotowej piramidki ryżu i... ☺
UWAGA NIE UPUSC TALERZA ;)
SMACZNEGO ;) A JEŻELI KTOś UWARZA OPIS ZA NIEJASNY LUB WIDZI BŁęDY, PROSZE DODAć KOMęTARZ [COMMENT] ;)
SKLADNIKI:
1. 3 średnie cebule
2. główka czosnku
3. 200gr miesa mielonego
4. 2 średnie bakłażany
5. 2 średnie pomidory
6. 2 MAŁE POMIDORKI
7. olej słonecznikowy
8. 1 jajko
9. oliwa z oliwek
10. sól
11. 4 garście ryżu białego mieszanego z dzikim
dwie cebule : odkorić koniec, zostawiając ogonek do trzymania, obrać ze skórki, przekroić na pół, umyć w zimnej wodzie cebulę i nóż (zapobiegnie to pieczeniu oczu), karzdą część na desce przekroić na pół i pokroić w plasterki.
Pół glowki czosnku: odzielić ząbki, karzdy zgnieść w palcach żeby wygodnie obrać ze skórki, odciąć brązową koncowke i pokroić w talarki.
Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy i włożyc cebulę i czosnek pozostawiając do momętu w którym cebula bedzie szklista a kilka kawałków przypieczonych na brazowo i wtedy dolać wody tak żeby cebula rozplynęła się na patelni i woda zabarwiła się na brązowo. Poczekać aż woda wyparuje i cebula znowu się lekko przychwyci do dna. 3/5 przełożzć do małego rondelka w którym przyżadzimy sos i odstawiamy., a resztę na patelni solimy do smaku, znowu dolewamy wody, i czekamy aż wyparuje i sie przychwyci i tak kilka razy, aż zmieni sie w papke o lekko słodklim smaku. Odstawiamy,
2 pomidory: myjemy w letniej wodzie, odrywamy szypółki, przekrawamy na cztery i wykrawamy twarde części ze srodka przy szypółce. Karzdą cząstkę przekrawamy jeszcze raz na pół i delikatnie odkrawamy skórke. Kroimy na małą kostkę i dodajemy do cebuli w radelku na sos i gotujemy dolewajac wody do mometu, w którym zmienią się w pastę. Odstawiamy.
Do cebuli na patelni dodajemy mięso i rozdrabniamy dokładnie mieszając składniki, kiedy zbrązowieje przekładamy na glęboki talerz.
Dwa bakłażany myjemy w letniej wodzie, odkrawamy szypułkę I końcówkę, skrawamy pierwszy pasek skórki a całego bakłażana kroimy w plastry o gróbosci2-3 milimetrów uwarzając aby z ostatniego plastra skroić wierzchnią warstwę skórki.
Jedno jajko myjemy urzywając soli i ciepłej wody I wbijamy do miesa z cebulą. Mieszamy dokładnie do uzyskania farszu.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, kładziemy kilka pierwszych plastrów skrecając płomien na mniejszy, czekając, aż się delikatnie przysmarzą z obu stron.
Na drógiej patelni gotujemy wodę z odrobiną oleju I kładziemy w niej przypieczone bakłażany. Czekamy aż rozmiekną, bakłażan robi sie szklisty- nie widac białego miąszu.
Przekładamy miękkie plastry na płaski tależ I w karzdym na krótszym brzegu kładziemy farsz mięsny I zwijamy w małe roladki. Delikatnie ukladamy je w naczyniu zaroodpornym.
Kiedy wszystkie plastry bakłażana są zwinięte I ułożone w naczyniu, zlewamy do nich resztę tłuszczu z patelni.
Jedną cebulę obieramy ze skórki, ścinamy oba końce I kroimy na ćwiartki. Wkladamy do roladek.
Dwa małe pomidorki kroimy na cztery, odkrawamy twarde środki przy szypółce I bez obierania skórki wkładamy do roladek.
Dwa duże ząbki czosnku obieramy ze skórki, odkrawamy koncówke I kroimy na talarki, które ukladamy na roladkach.
Calość posypujemy solą (lepiej za mało niż za dużo) I roladki polewamy oliwą z oliwek.
UWAGA: mozemy dołożyć terz inne warzywa takie jak ziemniaki, brokuły, fasolke, zielony groszek..itp.
Rozgrzewamy piekarnik do 220•C I wkladamy naczynie z roladkami przykyte pokrywką od kompletu lub folią aluminiową, na okolo 15 minut.
Resztę mięsa z farszu dodajemy do sosu I gotujemy, dwa razy dolewając wody.
Cztery garście ryżu wrzucamy do rondla I kilka razy myjemy mieszając w ciepłej wodzie I dolewając czystą I odlewając brudną.
W czajniku gotujemy wodę I wlewamy do ryżu trzy razy tyle ile jest ryzu (okolo dwóch szklanek) stawiajac na ogniu. Dodajemy 4 lyżki stołowe oliwy z oliwek, I małą łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Kiedy woda wyparuje dolewamy 4 lłyżki oliwy z oliwek I gotujemy jeeszcze 5 min pod przykryciem po czym gasimy ogień, mieszamy I zostawiamy aby ryż zmiękł w srodku.
Po piętnastu minutach wyciągamy naczynie z piekarnika, podgrzewamy sos.
JAK PODAWAC, CZYLI DEKORACJA TALERZA, CZYLI ARCYDZIELO NA TALERZU ☺
Wyszukujemy w kredęsie szklaneczki o ciekawym kształcie, małe miseczki, lub kieliszki.
Nalewamy odrobinę oliwki z oliwek I smarujemy dokładnie ścianki szklaneczek.
Luźno nakładamy do nich ryż I ubijając na końcu wyrównujemy do ścianek.(nie za mocno ☺)
Na stojące szklanki kładziemy tależe I obracamy. Opukujemy delikatnie szkło, nie zdejmując go jednak dopuki nie ułożymy calej kompozycji ;)
Delikatnie dwoma łyżkami po kolei wyjmujemy z osobna karzdą roladkę pozwalając uprzednio obcieknąć im z tłuszczu I uwarzając aby nie spadł czosnek, promieniście układamy trzy koło szklanki
Na zewnątrz dwie cwiartki cebuli.
Między nimi dwa kawałki pomidora, lub inne warzywa.
Kolejne dwie z prawej strony pierwszych roladek I obok kolejne pomidorki. ☺
Dookola szklanki kladziemy gesty sos ☺
Delikatnie kolejny raz opukujemy szklaneczki I sciągamy z gotowej piramidki ryżu i... ☺
UWAGA NIE UPUSC TALERZA ;)
SMACZNEGO ;) A JEŻELI KTOś UWARZA OPIS ZA NIEJASNY LUB WIDZI BŁęDY, PROSZE DODAć KOMęTARZ [COMMENT] ;)
0 Comments:
Prześlij komentarz
<< Home