Ciasto ziemniaczano-pieczarkowe :)
NA POCZĄTKU WSPOMNę, ŻE ŻEBY DOBRZE UGOTOWAć COś Z PRZEPISU, NAJPIERW TRZEBA GO UWAŻNIE PRZECZYTAć W CAŁOśCI
potrzebujemy:
100g ziemniaków
pól szklanki gorącego mleka
1 łyżka masła
500g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazyli
1 łyżeczka mięty
50g sera żółtego
sól, pieprz, oliwa z oliwek, może kilka dodatkowych pieczarek i cebulę na sos
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę i gotować w małej ilości wody ledwo przykrywającej ziemniaki, po zagotowaniu posolić wodę do smaku.
Na oliwie z oliwek zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. wzciśnięty czosnek, dodać pokrojone w plastry pieczarki, a kiedy zmiękną, sól, pieprz, bazylię i miętę [osobiście polecam mały garnek, ponieważ pryska tłuszcz] i razem gotować do momętu odparowania całej wody.
Ziemniaki odcedzić [wywar można pić jak rosół, bogaty w witaminy z grupy B] i rozgnieść na miazgę.
Zagotować mleko i gorące powoli dolewać do ziemniaków, mieszając, na koniec dodać łyżke masła [ tak powstało pire, które możemy też podawać jako osobną potrawę np. z gotowanymi warzywami]
Do pire wsypujemy pieczarki, mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i zapiekamy 20 minut.
Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i po ostzgnięciu kroimy i roykładamy na talerze,
Można też zrobic sos pieczarkowy i polać po wierzchu.
Sos trzeba zrobić powolutku, żeby nie powstały gródki;
Cebulę w koskę zrumienić, dodać kilka pokrojonych pieczarek, kiedy zmiękną dolać wody i dożucić kostkę rosołową, gotowac, dolać wody tak, żeby przykryła pieczarki.
Do malej szklaneczki wsypać łyżeczkę mąki i dolac łyżeczkę wody, rozmieszać widelcem na masę, znowu dodać troszkę wody, rozmieszać, teraz dodać troszkę gorącej wody z pieczarek, rozmieszać. dodać więcej rozmieszać, i powoli mieszając w garnku, przelać do niego całość [można urzyć sitka dla pewności, że nie dostały się gródki]
teraz gotować 10 minut na małym ogniu powoli mieszając. jeżeli za bardzo zgęstnieje dolewamy wody
Jeżeli stwierdzimy że sosu jest za malo, mozna dolać wody i więcej roztworu z mąki. po czym posolić do smaku,
SMACZNEGO ;) A JEŻELI KTOś UWARZA OPIS ZA NIEJASNY LUB WIDZI BŁęDY, PROSZE DODAć KOMęTARZ [COMMENT] ;)
potrzebujemy:
100g ziemniaków
pól szklanki gorącego mleka
1 łyżka masła
500g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazyli
1 łyżeczka mięty
50g sera żółtego
sól, pieprz, oliwa z oliwek, może kilka dodatkowych pieczarek i cebulę na sos
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę i gotować w małej ilości wody ledwo przykrywającej ziemniaki, po zagotowaniu posolić wodę do smaku.
Na oliwie z oliwek zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. wzciśnięty czosnek, dodać pokrojone w plastry pieczarki, a kiedy zmiękną, sól, pieprz, bazylię i miętę [osobiście polecam mały garnek, ponieważ pryska tłuszcz] i razem gotować do momętu odparowania całej wody.
Ziemniaki odcedzić [wywar można pić jak rosół, bogaty w witaminy z grupy B] i rozgnieść na miazgę.
Zagotować mleko i gorące powoli dolewać do ziemniaków, mieszając, na koniec dodać łyżke masła [ tak powstało pire, które możemy też podawać jako osobną potrawę np. z gotowanymi warzywami]
Do pire wsypujemy pieczarki, mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i zapiekamy 20 minut.
Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i po ostzgnięciu kroimy i roykładamy na talerze,
Można też zrobic sos pieczarkowy i polać po wierzchu.
Sos trzeba zrobić powolutku, żeby nie powstały gródki;
Cebulę w koskę zrumienić, dodać kilka pokrojonych pieczarek, kiedy zmiękną dolać wody i dożucić kostkę rosołową, gotowac, dolać wody tak, żeby przykryła pieczarki.
Do malej szklaneczki wsypać łyżeczkę mąki i dolac łyżeczkę wody, rozmieszać widelcem na masę, znowu dodać troszkę wody, rozmieszać, teraz dodać troszkę gorącej wody z pieczarek, rozmieszać. dodać więcej rozmieszać, i powoli mieszając w garnku, przelać do niego całość [można urzyć sitka dla pewności, że nie dostały się gródki]
teraz gotować 10 minut na małym ogniu powoli mieszając. jeżeli za bardzo zgęstnieje dolewamy wody
Jeżeli stwierdzimy że sosu jest za malo, mozna dolać wody i więcej roztworu z mąki. po czym posolić do smaku,
SMACZNEGO ;) A JEŻELI KTOś UWARZA OPIS ZA NIEJASNY LUB WIDZI BŁęDY, PROSZE DODAć KOMęTARZ [COMMENT] ;)
0 Comments:
Prześlij komentarz
<< Home